Κατανοώντας τον πόνο

Ο πόνος είναι μια δυσάρεστη αίσθηση που υποδεικνύει πραγματικό ή πιθανό τραυματισμό.

Ο πόνος είναι ο συνηθέστερος λόγος αναζήτησης ιατρικής βοήθειας.

Ο πόνος έχει αισθητηριακές και συναισθηματικές παραμέτρους.

Οι άνθρωποι διαφέρουν σημαντικά ως προς την ανοχή τους στον πόνο.

Ένα άτομο δεν μπορεί να ανεχτεί τον πόνο ενός μικρού κοψίματος ή μώλωπα, αλλά ένα άλλο άτομο μπορεί να ανεχτεί τον πόνο που προκαλείται από ένα σοβαρό ατύχημα ή μια πληγή από μαχαίρι χωρίς παράπονο. Η ικανότητα αντοχής στον πόνο ποικίλλει ανάλογα με τη διάθεση, την προσωπικότητα και τις περιστάσεις.

pain pain
Line

Είδη Πόνου

acute pain

Οξύς πόνος pain

Οξύς ονομάζεται κάθε πόνος που διαρκεί τρεις έως έξι μήνες. Συνήθως εμφανίζεται ως αποτέλεσμα τραυματισμού των ιστών.

Ο οξύς πόνος εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά, εξαιτίας μιας πάθησης, ενός τραυματισμού ή μιας φλεγμονής και δεν διαρκεί πολύ (ημέρες, εβδομάδες ή μερικές φορές μερικούς μήνες). Συχνά μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί. 

Όταν είναι σοβαρός, ο οξύς πόνος μπορεί να προκαλέσει άγχος, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, αυξημένο ρυθμό αναπνοής, αυξημένη αρτηριακή πίεση, εφίδρωση και διεσταλμένες κόρες.

Χρόνιος πόνος chronic-pain

Ο χρόνιος πόνος σχετίζεται με διαρκή τραυματισμό των ιστών και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από έξι μήνες.

Ο χρόνιος πόνος διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (μήνες ή χρόνια) και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, διαταραχή του ύπνου, μειωμένη ενέργεια, κακή όρεξη, απώλεια βάρους, μειωμένη σεξουαλική ορμή και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες.

chronic-pain
i

Μερικές φορές ο οξύς πόνος μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο

Ένας αθλητικός τραυματισμός, για παράδειγμα, που δεν διαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες βλάβες στις αρθρώσεις ή στους μύες. Ορισμένοι τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν νευρική βλάβη που οδηγεί σε συνεχή πόνο. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό ο οξύς πόνος να διαγνωστεί με ακρίβεια και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Αξιολόγηση του πόνου

Line

Για να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα του πόνου, οι γιατροί χρησιμοποιούν μια κλίμακα από το 0 (καθόλου) έως το 10 (σοβαρός) ή ζητούν από το άτομο να περιγράψει τον πόνο ως ήπιο, μέτριο, σοβαρό ή αφόρητο.

Για παιδιά ή για άτομα που δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν (για παράδειγμα, λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου), μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχέδια προσώπων σε μια σειρά -από χαμογελαστά έως συνοφρυωμένα και δακρυσμένα- για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας του πόνου.

Αντιμετώπιση του πόνου

Τα τοπικά αναλγητικά είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία των μυϊκών και αρθρικών πόνων και αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση έναντι των αναλγητικών που λαμβάνονται από το στόμα.

Τοπική χορήγηση (τζελ, κρέμες και αλοιφές)

Χορήγηση από το στόμα

Μέσω ένεσης

Οι γιατροί επιλέγουν ένα αναλγητικό με βάση τον τύπο, τη διάρκεια του πόνου και τα πιθανά οφέλη και κινδύνους.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, ένα αναλγητικό μπορεί να χορηγηθεί σε έναν ασθενή με τρεις κύριες οδούς.